ProSoundWeb Community

Church and H.O.W. Forums for HOW Sound and AV - Your Displayed Name Must Be Your Real Full Name To Post In The Church and HOW Forums => Church Sound => Topic started by: Steve Break on July 08, 2011, 01:06:13 pm

Title: Aviom to Line level input
Post by: Steve Break on July 08, 2011, 01:06:13 pm
 trying to connect an Audio Technica M-2 in-ear monitor to the output of an Aviom Personal monitor, The Aviom is Head Phones out only and the M-2 is line in only, any suggestions as to how to do this without overloading the  M-2 ears ?
Title: Re: Aviom to Line level input
Post by: Rick Perry on July 15, 2011, 06:04:32 am
trying to connect an Audio Technica M-2 in-ear monitor to the output of an Aviom Personal monitor, The Aviom is Head Phones out only and the M-2 is line in only, any suggestions as to how to do this without overloading the  M-2 ears ?

On my website I have a blog about bringing back aviom system which showed me taking the headphone output of the AVIOM and connecting it to a SHURE wireless in ear system. Use a TRS male plug and wire it to 2 XLR male plugs, it usually takes a special cable to have true stereo. For wiring go to http://rickcperry.com/?p=383 (http://rickcperry.com/?p=383)
Hope this helps...
Rick
Title: Re: Aviom to Line level input
Post by: Jonathan Bright on July 16, 2011, 10:24:25 pm
On my website I have a blog about bringing back aviom system which showed me taking the headphone output of the AVIOM and connecting it to a SHURE wireless in ear system. Use a TRS male plug and wire it to 2 XLR male plugs, it usually takes a special cable to have true stereo. For wiring go to http://rickcperry.com/?p=383 (http://rickcperry.com/?p=383)
Hope this helps...
Rick

Do you realize that the Shure systems have plugs on them that take both TRS or XLR in the same plug?  Sounds like you are doing extra work to convert to XLR.
Title: Re: Aviom to Line level input
Post by: TJ (Tom) Cornish on July 19, 2011, 10:18:04 am
trying to connect an Audio Technica M-2 in-ear monitor to the output of an Aviom Personal monitor, The Aviom is Head Phones out only and the M-2 is line in only, any suggestions as to how to do this without overloading the  M-2 ears ?
Answering your question more directly, a headphone output is generally close enough in level to drive a line input just fine.  Most pro gear with line ins can accept a signal as hot as +20dBU or more, which is more than 12 volts.  Looking at the M2 manual, the M2 can accept up to a +26dBU signal.

Generally the difference between a "headphone" output and a "line" output is the ability to deliver this voltage into a lower impedance - an 8 or 16 ohm load rather than a 600ohm load.  The headphone output has more current supplying ability.

In other words, fit the plugs and go.
Title: Re: Aviom to Line level input
Post by: Aaron_McQueen on July 19, 2011, 02:39:37 pm
trying to connect an Audio Technica M-2 in-ear monitor to the output of an Aviom Personal monitor, The Aviom is Head Phones out only and the M-2 is line in only, any suggestions as to how to do this without overloading the  M-2 ears ?

You could also get the MT-X expansion box:
http://aviom.com/Aviom-Products-6/Accessories-46/MT-X-Expansion-Box (http://aviom.com/Aviom-Products-6/Accessories-46/MT-X-Expansion-Box)