ProSoundWeb Community

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

Pages: [1]   Go Down

Author Topic: What wire to use?  (Read 6382 times)

David Sharp

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 43
What wire to use?
« on: December 19, 2010, 09:35:46 am »

Here's my setup:

Mackie SR aux outs

Through roughly 100' of conduit (stage snake in same conduit)

Through Alesis MEQ230's

Into Behringer HA4600 headphone amp (in ears for drummer, bassist, & lead guitar)

And my question:

Shielded or Un-shielded cable through the conduit?
Logged

Ivan Beaver

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 963
Re: What wire to use?
« Reply #1 on: December 19, 2010, 12:28:53 pm »

David Sharp wrote on Sun, 19 December 2010 09:35

Here's my setup:

Mackie SR aux outs

Through roughly 100' of conduit (stage snake in same conduit)

Through Alesis MEQ230's

Into Behringer HA4600 headphone amp (in ears for drummer, bassist, & lead guitar)

And my question:

Shielded or Un-shielded cable through the conduit?

Use twisted pair shielded wire.  24ga is fine.  Be sure to wire it up balanced.

West Pen 291 is a good choice.
Logged
Can I have some more talent in the monitors--PLEASE?

Ivan Beaver
dB Audio & Video Inc.

Andy Peters

  • Sr. Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 331
    • http://www.latke.net/
Re: What wire to use?
« Reply #2 on: December 19, 2010, 09:12:15 pm »

David Sharp wrote on Sun, 19 December 2010 07:35

Here's my setup:

Mackie SR aux outs

Through roughly 100' of conduit (stage snake in same conduit)

Through Alesis MEQ230's

Into Behringer HA4600 headphone amp (in ears for drummer, bassist, & lead guitar)

And my question:

Shielded or Un-shielded cable through the conduit?


The MEQ230 is unbalanced -- and piece of shit -- so unless you can insert it on the mix outs, get rid of it. besides, you probably don't need it if you're driving headphones.

Everyone gets the same mix? yuck.

-a
Logged
"Any sufficiently advanced incompetence is indistinguishable from malice."
"On the Internet, nobody can hear you mix a band."

David Sharp

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 43
Re: What wire to use?
« Reply #3 on: December 20, 2010, 07:35:55 am »

The MEQ230 is a fine EQ. It might be unbalanced but it still works you just have to be conscience of where you place it in your signal chain. Hence why it is going onstage next to the headphone amps so I can run a balanced line from the board over the longer distance.

There are 4 seperate mixes and since they are going through Behringer Headphone amps I'm sure anyone would appreciate a 30 band EQ.
Logged

Brad Weber

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1484
Re: What wire to use?
« Reply #4 on: December 20, 2010, 09:36:00 am »

David Sharp wrote on Mon, 20 December 2010 07:35

The MEQ230 is a fine EQ. It might be unbalanced but it still works you just have to be conscience of where you place it in your signal chain. Hence why it is going onstage next to the headphone amps so I can run a balanced line from the board over the longer distance.

Aren't both the inputs and outputs unbalanced on the M-EQ230?  Are you putting input transformers at the EQ inputs?  If the inputs are unbalanced then the run to them would be unbalanced despite the console output being balanced.

David Sharp wrote on Mon, 20 December 2010 07:35

There are 4 seperate mixes and since they are going through Behringer Headphone amps I'm sure anyone would appreciate a 30 band EQ.

So who is going to be adjusting the EQ?  At least it's for in-ears and not for floor monitors.
Logged
Brad Weber
muse Audio Video
www.museav.com

Andy Peters

  • Sr. Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 331
    • http://www.latke.net/
Re: What wire to use?
« Reply #5 on: December 20, 2010, 03:24:59 pm »

David Sharp wrote on Mon, 20 December 2010 05:35

The MEQ230 is a fine EQ.


No, it is not. It is barely adequate as a wedge with which to adjust monitor-wedge angles.

Quote:

 It might be unbalanced but it still works you just have to be conscience (sic) of where you place it in your signal chain. Hence why it is going onstage next to the headphone amps so I can run a balanced line from the board over the longer distance.


Running a balanced output to an unbalanced input doesn't buy you anything.

Quote:

There are 4 seperate mixes and since they are going through Behringer Headphone amps I'm sure anyone would appreciate a 30 band EQ.


While I'm no fan of Behringer, there's no reason to believe that a simple headphone amplifier will degrade the signal such that it needs to be corrected by an EQ.

-a
Logged
"Any sufficiently advanced incompetence is indistinguishable from malice."
"On the Internet, nobody can hear you mix a band."

ProSoundWeb Community

Re: What wire to use?
« Reply #5 on: December 20, 2010, 03:24:59 pm »


Pages: [1]   Go Up
 



Page created in 0.128 seconds with 21 queries.