ProSoundWeb Community

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

Pages: 1 2 [All]   Go Down

Author Topic: PM5D backup  (Read 2526 times)

Helge A Bentsen

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 708
  • Oslo, Norway.
PM5D backup
« on: February 22, 2018, 09:39:46 am »

I need to backup a program from a PM5D to Studio Manager, but I can't get studio manager to synchronize.


I've set USB and TX/RX on ch 1 under midi setup on the desk and in studio manager, but I get a timeout error when I try to sync.

Is there a magic "button" somewhere or a hidden setting I need to locate?
Logged

Scott Helmke

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1364
Re: PM5D backup
« Reply #1 on: February 22, 2018, 09:56:09 am »

It's been a while, but isn't there also a USB-MIDI driver from Yamaha?
Logged

Mac Kerr

  • Old enough to know better
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6467
  • Audio Plumber
Re: PM5D backup
« Reply #2 on: February 22, 2018, 11:08:05 am »

It's been a while, but isn't there also a USB-MIDI driver from Yamaha?

Yes, and IIRC the USB Midi driver needs to be set up before connecting to the console. You may need to set the driver, exit it, reopen it and connect. Long time for me too.

Mac
Logged

Justice C. Bigler

  • SR Forums
  • Hero Member
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 2225
  • Somewhere between the Atlantic and Pacific
    • My homepage
Re: PM5D backup
« Reply #3 on: February 22, 2018, 11:43:19 am »

Yes, the Yamaha USB-MIDI driver is a royal PITA to use. But you have to get it set up correctly first, then connect to the console via Studio Manager.

I just looked on the Yamaha site and I don't see the USB-MIDI driver listed, so I'm not actually sure where to fine it any more. Maybe Leland will see this and can point you in the right direction.

Alternatively, you can save the console file to the flash card and then load it on your computer manually.
Logged
Justice C. Bigler
www.justicebigler.com
Head Audio/A1 Blue Man Group: Speechless tour

Scott Helmke

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1364
Logged

Helge A Bentsen

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 708
  • Oslo, Norway.
Re: PM5D backup
« Reply #5 on: February 22, 2018, 12:45:41 pm »

http://www.yamahaproaudio.com/northamerica/en_us/downloads/firmware_software/mididrivers/um_x64_latest.jsp

Thanks,

I already got the MIDI driver, plugged in the console as specified, ran the driver installation and it said ok.
Did this before I tried Studio Manager the first time.

Is there any settings in the driver itself?
Logged

Magnus Högkvist

  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 111
Re: PM5D backup
« Reply #6 on: February 22, 2018, 12:58:06 pm »

I need to backup a program from a PM5D to Studio Manager, but I can't get studio manager to synchronize.


I've set USB and TX/RX on ch 1 under midi setup on the desk and in studio manager, but I get a timeout error when I try to sync.

Is there a magic "button" somewhere or a hidden setting I need to locate?

I remember having problems with anti virus software blocking communication. On a Dell XPS Laptop, Dell had installed processes that didn't show up in program menu.
Logged

Mac Kerr

  • Old enough to know better
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6467
  • Audio Plumber
Re: PM5D backup
« Reply #7 on: February 22, 2018, 01:09:21 pm »

Thanks,

I already got the MIDI driver, plugged in the console as specified, ran the driver installation and it said ok.
Did this before I tried Studio Manager the first time.

Is there any settings in the driver itself?

You do need to open the driver and select the connected devices I think.
Logged

Erik Jerde

  • Classic LAB
  • Hero Member
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 784
Re: PM5D backup
« Reply #8 on: February 22, 2018, 02:03:03 pm »

Are the usb-midi driver, studio manager, and console plugin all listed as compatible with your operating system?  Is the console plugin compatible with the console firmware version?
Logged

Helge A Bentsen

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 708
  • Oslo, Norway.
Re: PM5D backup
« Reply #9 on: February 22, 2018, 04:06:30 pm »

Are the usb-midi driver, studio manager, and console plugin all listed as compatible with your operating system?  Is the console plugin compatible with the console firmware version?

I’m on Win10 64-bit, all the software was freshly downloaded and installed today.
The console is running firmware 2.26
Logged

Andrew Broughton

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1490
    • Check Check One Two
Re: PM5D backup
« Reply #10 on: February 22, 2018, 05:06:25 pm »

You do need to open the driver and select the connected devices I think.
You're thinking of the LAN driver (Yamaha calls it the DME Network driver). The USB driver doesn't have any settings that need to be changed.

Helge, are you seeing the PM5D in Studio Manager File/Setup/MIDI Settings and also in the PM5D Editor's File/System Setup Screen?
Logged
-Andy

"Well, my days of not taking you seriously are certainly coming to a middle..."

http://www.checkcheckonetwo.com
Saving lives through Digital Audio, Programming and Electronics.

Mac Kerr

  • Old enough to know better
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6467
  • Audio Plumber
Re: PM5D backup
« Reply #11 on: February 22, 2018, 05:30:54 pm »

You're thinking of the LAN driver (Yamaha calls it the DME Network driver). The USB driver doesn't have any settings that need to be changed.

On my midi driver there is a pull down menu for device selection.

Mac
Logged

Andrew Broughton

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1490
    • Check Check One Two
Re: PM5D backup
« Reply #12 on: February 22, 2018, 06:06:19 pm »

On my midi driver there is a pull down menu for device selection.

Mac
Yamaha USB-MIDI Driver?
I don't have a Yamaha console to plug my computer into for the driver to activate, but I don't ever recall going into device manager to set anything on that driver.
Logged
-Andy

"Well, my days of not taking you seriously are certainly coming to a middle..."

http://www.checkcheckonetwo.com
Saving lives through Digital Audio, Programming and Electronics.

Mac Kerr

  • Old enough to know better
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6467
  • Audio Plumber
Re: PM5D backup
« Reply #13 on: February 22, 2018, 06:12:30 pm »

Yamaha USB-MIDI Driver?
I don't have a Yamaha console to plug my computer into for the driver to activate, but I don't ever recall going into device manager to set anything on that driver.

Latest version of the Yamaha USB Midi driver. I too have no console to test it with. I'm on MacOS 10.13.3.

Mac
Logged

Andrew Broughton

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1490
    • Check Check One Two
Re: PM5D backup
« Reply #14 on: February 22, 2018, 07:14:24 pm »

Ah, I'm on Windows. Perhaps the Mac version has settings. In Windows the driver doesn't really exist as a controllable item until you plug in the console.
Logged
-Andy

"Well, my days of not taking you seriously are certainly coming to a middle..."

http://www.checkcheckonetwo.com
Saving lives through Digital Audio, Programming and Electronics.

John Sulek

  • Sr. Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 390
  • Toronto Canada
Re: PM5D backup
« Reply #15 on: February 22, 2018, 09:18:32 pm »

Ah, I'm on Windows. Perhaps the Mac version has settings. In Windows the driver doesn't really exist as a controllable item until you plug in the console.

I think Mac is on to the solution.
It's been quite a while, but I seem to recall having to tell the USB-Midi driver which console you were trying to communicate with in a drop down menu.
Logged

Helge A Bentsen

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 708
  • Oslo, Norway.
Re: PM5D backup
« Reply #16 on: February 23, 2018, 03:16:03 am »

Thanks,

I found the Yamaha USB MIDI control panel and if I press the All Note On-button, the console loads snapshot 129, so it's communicating with the driver.

But I still can't get Studio Manager to sync.

Logged

Daniel Ravald

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 26
    • http://www.hr-av.se
Re: PM5D backup
« Reply #17 on: February 23, 2018, 06:36:36 am »

Just a stupid question... have you selected the right port in studio manager under file/system setup?
Logged
Daniel Ravald
www.ravald.com

Helge A Bentsen

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 708
  • Oslo, Norway.
Re: PM5D backup
« Reply #18 on: February 23, 2018, 07:19:00 am »

Just a stupid question... have you selected the right port in studio manager under file/system setup?

Selected port 1 on both Rx and Tx. AFAIK they should be the same as on the console.
Logged
Pages: 1 2 [All]   Go Up
 


Page created in 0.042 seconds with 23 queries.