ProSoundWeb Community

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

Pages: 1 2 3 [All]   Go Down

Author Topic: Yamaha and a Digital Snake.....  (Read 16792 times)

Oscar Castro

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 35
Yamaha and a Digital Snake.....
« on: September 18, 2012, 12:56:44 pm »

What you guys are using and the how much it cost ,im looking for info about it.

Thanks
Logged

Mark McFarlane

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1865
  • Middle East
    • Arkose Records
Re: Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #1 on: September 18, 2012, 01:44:22 pm »

What you guys are using and the how much it cost ,im looking for info about it.

Thanks

Which Yamaha console?  Do you have open slots?
Logged
Mark McFarlane
ARKOSERECORDS
Turn down what's too loud.

Rob Spence

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 3333
  • Boston Metro North/West
    • Lynx Audio Services
Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #2 on: September 18, 2012, 03:27:05 pm »

Keep in mind that the slots on the Yamaha desks (at least before the CL - I don't about them) only can do 16 ch each.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Logged
rob at lynxaudioservices dot com

Dealer for: AKG, Allen & Heath, Ashley, Astatic, Audix, Blue Microphones, CAD, Chauvet, Community, Countryman, Crown, DBX, Electro-Voice, FBT, Furman, Heil, Horizon, Intellistage, JBL, Lab Gruppen, Mid Atlantic, On Stage Stands, Pelican, Peterson Tuners, Presonus, ProCo, QSC, Radial, RCF, Sennheiser, Shure, SKB, Soundcraft, TC Electronics, Telex, Whirlwind and others

dustin Bradley

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 34
Re: Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #3 on: September 18, 2012, 04:08:43 pm »

I had the M7CL-48ES on my last tour.  It's a terrific console and the CAT5 snake was nice.  It's a hell of a lot lighter and easier to move around and wrangle.  We used the SB168's at the stage.  Patching was very easy and I never had any issues.
Logged
~ dustin Bradley

Oscar Castro

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 35
Re: Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #4 on: September 18, 2012, 04:56:06 pm »

Sorry, i have the LS9-32
Logged

dustin Bradley

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 34
Re: Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #5 on: September 18, 2012, 05:01:15 pm »

Sorry, i have the LS9-32

I believe it would use the same SB168 heads at the stage.  Still, I love the digi snake.       :)
Logged
~ dustin Bradley

TJ (Tom) Cornish

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 4279
  • St. Paul, MN
Re: Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #6 on: September 18, 2012, 05:02:09 pm »

Sorry, i have the LS9-32
It would likely be cheaper and easier to sell your LS9-32 and snake and put the money you would have spent on a 3rd party digital snake towards a board that was designed around one.  An A&H GLD system should be within reach, and may require less out of pocket cash than adding a digital snake to your current system.
Logged

kristianjohnsen

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1063
  • Lillehammer, Norway
    • Lillehammer Lyd og Lys
Re: Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #7 on: September 19, 2012, 06:23:52 am »

It would likely be cheaper and easier to sell your LS9-32 and snake and put the money you would have spent on a 3rd party digital snake towards a board that was designed around one.  An A&H GLD system should be within reach, and may require less out of pocket cash than adding a digital snake to your current system.

Or if you're really happy with Yamaha as a whole, you could purchace a "CL-series" RIO rack for the LS9.  This is my upgrade path for my DM 2000. 

Advantages:

-It will give us a nice digital snake for the DM 2000 now.
-It will allow me to spread out the upgrade path over time.
-It will be a product we can use with other Yamaha products in the future, both CL-series and others.
-It will allow us to have an older backup-mixer in stock once we upgrade, and this backup will be compatible with our future preamp-racks.
-And it will allow the back-up desk of the future (DM 2000) do be able to do smaller gigs on it's own with an analog snake due to it's built-in preamps (just like the OP will with the LS9).
-It will also allow us to use an existing inventory desk for digital split/gain share-situations in the future.

Quiz:  Why am I assuming the RIO racks will be compatible with the desks Yamaha are to release after the CL 1/3/5?
Logged

TJ (Tom) Cornish

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 4279
  • St. Paul, MN
Re: Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #8 on: September 19, 2012, 08:57:00 am »

Or if you're really happy with Yamaha as a whole, you could purchace a "CL-series" RIO rack for the LS9.  This is my upgrade path for my DM 2000. 

Advantages:

-It will give us a nice digital snake for the DM 2000 now.
-It will allow me to spread out the upgrade path over time.
-It will be a product we can use with other Yamaha products in the future, both CL-series and others.
-It will allow us to have an older backup-mixer in stock once we upgrade, and this backup will be compatible with our future preamp-racks.
-And it will allow the back-up desk of the future (DM 2000) do be able to do smaller gigs on it's own with an analog snake due to it's built-in preamps (just like the OP will with the LS9).
-It will also allow us to use an existing inventory desk for digital split/gain share-situations in the future.

Quiz:  Why am I assuming the RIO racks will be compatible with the desks Yamaha are to release after the CL 1/3/5?
Out of curiosity, what do a pair of Dante MY cards and a Rio rack cost? 
Logged

Mark Rombouts

  • Full Member
  • ***
  • Online Online
  • Posts: 100
Re: Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #9 on: September 19, 2012, 10:24:10 am »

To control the RIO racks you need a CL series console, so with LS9 of DM1/2000 is not going to work.
Logged

kristianjohnsen

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1063
  • Lillehammer, Norway
    • Lillehammer Lyd og Lys
Re: Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #10 on: September 19, 2012, 12:08:14 pm »

Out of curiosity, what do a pair of Dante MY cards and a Rio rack cost?

USD 12.000ish, I think.
Logged

kristianjohnsen

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1063
  • Lillehammer, Norway
    • Lillehammer Lyd og Lys
Re: Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #11 on: September 19, 2012, 12:12:23 pm »

To control the RIO racks you need a CL series console, so with LS9 of DM1/2000 is not going to work.

Thanks for just throwing that out there without doing any research  :P

http://download.yamaha.com/api/asset/file/?language=de&site=de.yamaha.com&asset_id=54162

Page 15:

"Control from a Device That
Does Not Feature Rio-Native
Support

This section explains how to configure the Rio settings that
are required to control the Rio as AD8HR units from a
device that does not feature Rio-native support.
NOTE
The following Yamaha non-Rio-native devices enable you
to control the Rio as AD8HRs. To connect such a device,
first install a Dante-MY16-AUD card (firmware version 3.3.8
or later) into the Mini-YGDAI slot.

M7CL, LS9, DM1000, DM2000, PM5D/DSP5D,
DME64N/24N"
Logged

Mike Eiseman

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 26
Re: Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #12 on: September 19, 2012, 01:33:50 pm »


Quiz:  Why am I assuming the RIO racks will be compatible with the desks Yamaha are to release after the CL 1/3/5?

this compatibility was announced last week at PLASA:
http://www.audioprointernational.com/news/read/yamaha-announces-dante-interface-updates-at-plasa-2012/05053

as mentioned in the article, the update should be released in the near future.

Mike Eiseman
YCAS, Inc.
Logged

Riley Casey

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1335
Re: Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #13 on: September 19, 2012, 01:59:11 pm »

This opens an interesting can of worms, errr brave new world.  The chief downfall of the current crop of LS9s and M7s is  the A to D and D to A inherent in the mic pres and omni outs.  If the CL front ends are a significant improvement as some reports would indicate this could make the investments in the current surfaces much more valuable than it seemed before.

this compatibility was announced last week at PLASA:
http://www.audioprointernational.com/news/read/yamaha-announces-dante-interface-updates-at-plasa-2012/05053

as mentioned in the article, the update should be released in the near future.

Mike Eiseman
YCAS, Inc.

kristianjohnsen

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1063
  • Lillehammer, Norway
    • Lillehammer Lyd og Lys
Re: Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #14 on: September 19, 2012, 04:33:28 pm »

this compatibility was announced last week at PLASA:
http://www.audioprointernational.com/news/read/yamaha-announces-dante-interface-updates-at-plasa-2012/05053

as mentioned in the article, the update should be released in the near future.

Mike Eiseman
YCAS, Inc.

Actually, the ability of the RIOs to emulate AD8HRs was announced right from the get-go when the CL 1/3/5+RIO came out.  It's included in the manual I linked to and the RIOs have a "AD8HR mode"-switch on the front panel.
Logged

kristianjohnsen

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1063
  • Lillehammer, Norway
    • Lillehammer Lyd og Lys
Re: Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #15 on: September 19, 2012, 04:41:19 pm »

Quiz:  Why am I assuming the RIO racks will be compatible with the desks Yamaha are to release after the CL 1/3/5?

What I was referring to is the RIOs capability of working at 96 kHz sample rate while the CL 1/3/5 are 48 kHz sample rate desks.  The fact that Yamaha designed the RIOs with a higher sample rate capability than the CL desks leads me to think they are planning to present the RIOs with future desks also.

My prediction is that we'll se 2 new and bigger Yamaha desks and several new RIOs with more/fewer inputs/outputs in the coming 2 years, but this is all guesswork on my part.  Some of the newer RIOs probably will have the capability of receiving/outputting other formats than analog/DANTE/AES.
Logged

Rob Spence

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 3333
  • Boston Metro North/West
    • Lynx Audio Services
Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #16 on: September 19, 2012, 10:51:27 pm »

USD 12.000ish, I think.
The Dante cards will be $525+ each then you need the stage boxes.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Logged
rob at lynxaudioservices dot com

Dealer for: AKG, Allen & Heath, Ashley, Astatic, Audix, Blue Microphones, CAD, Chauvet, Community, Countryman, Crown, DBX, Electro-Voice, FBT, Furman, Heil, Horizon, Intellistage, JBL, Lab Gruppen, Mid Atlantic, On Stage Stands, Pelican, Peterson Tuners, Presonus, ProCo, QSC, Radial, RCF, Sennheiser, Shure, SKB, Soundcraft, TC Electronics, Telex, Whirlwind and others

kristianjohnsen

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1063
  • Lillehammer, Norway
    • Lillehammer Lyd og Lys
Re: Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #17 on: September 20, 2012, 04:25:05 pm »

The Dante cards will be $525+ each then you need the stage boxes.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Here are some price examples from a pan-European online vendor.

The prices in the links are listed in both Euros and Swedish Kroner, but it's from the Swedish part of the site, hence the price listed includes Swedish sales tax/VAT of 25%.

I'll break down the numbers here:


Yamaha Rio 3224-D: 
Euros:  7.399,-.  Without sales tax = 5.919,-

Yamaha MY16AUD
Euros:  639,-.  Without sales tax = 511,- x 2 =  1.024,-

Total, without sales tax: Euros 6.943,-

As of today, September 20th 2012, this equates to 9.003,- US $.

How does this compare to actual prices in the US? 


http://www.thomann.de/se/yamaha_rio_3224_d.htm

http://www.thomann.de/se/yamaha_my16aud_dante.htm
Logged

James A. Griffin

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 832
Re: Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #18 on: September 28, 2012, 01:03:00 pm »

What you guys are using and the how much it cost ,im looking for info about it.

Thanks

Oscar,

I know this answer doesn't directly respond to your question, but let me throw it out there.

In our recent shootout, the Behringer X32 sounded as good if not better than the LS9 (most thought better).  The functionality of it is very similar, with Behringer being better on some points.  The overall workflow of the X32 is a joy to use.. much easier to get around the board.

The board cost $2900.    A 16x8 stage box is $900.        A person could sell an LS9 in decent shape and purchase the X32, 2 stage boxes, and a case with $$ left over.         

Maybe it's not the best fit for everyone, but it's an option that should be considered..   just my  $0.02
« Last Edit: September 28, 2012, 01:09:25 pm by James A. Griffin »
Logged
I need to determine where in this swamp of unbalanced formulas squatteth the Toad of Truth

Bob Leonard

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6807
  • Boston, MA USA
Re: Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #19 on: September 28, 2012, 04:22:37 pm »

Kristian,
You post a link that lists Euros and is written in Norweenie or whatever. Go whack yourself in the head for me.  ;D
Logged
BOSTON STRONG........
Proud Vietnam Veteran

I did a gig for Otis Elevator once. Like every job, it had it's ups and downs.

Justice C. Bigler

  • SR Forums
  • Hero Member
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 2252
  • Somewhere between the Atlantic and Pacific
    • My homepage
Re: Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #20 on: September 28, 2012, 08:43:48 pm »

Out of curiosity, what do a pair of Dante MY cards and a Rio rack cost?

Yamaha is holding their dealers to a hard floor price on the CL and RIO boxes. In our recent bid, every vendor bid the exact same price for the RIO3224D I/O boxes, $7,649.10. The MY16-AUD cards I have been quoted between $520 and $535 depending on the week.
Logged
Justice C. Bigler
www.justicebigler.com
Head Audio/A1 Blue Man Group: Speechless tour

Aaron Johnson

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 8
    • Johnson AV Engineering
Re: Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #21 on: November 01, 2012, 12:00:03 pm »

So does anyone have any experience yet with this setup?  PM5D-RH w/ 2 Dante-MY16-AUD cards to Rio3224-D.  I'm assuming that in order to get all channels to show up, you need two Dante cards.

Experiences please.
Logged
Aaron

Johnson AV Engineering

Andrew Makinson

  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 94
Re: Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #22 on: November 01, 2012, 02:27:49 pm »

So does anyone have any experience yet with this setup?  PM5D-RH w/ 2 Dante-MY16-AUD cards to Rio3224-D.  I'm assuming that in order to get all channels to show up, you need two Dante cards.

Experiences please.

None, but I have experience with CL5s, Rio, PM5D, PM5D-EX (with DSP5D), DSP5D with no surface using pc control only.  Not knowing your situation, my thought is that you would do better with spending a little more and getting a DSP5D.  If you already have the RIO then it's back to your original question.
Logged
--
Andrew Makinson
Grace Covenant Church
Chantilly, VA

Ivan Feder

  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 118
  • Paris, France
Re: Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #23 on: November 03, 2012, 06:55:25 am »

16 channels @ 48K; 8 channels @ 96K.
( per card of course)

So does anyone have any experience yet with this setup?  PM5D-RH w/ 2 Dante-MY16-AUD cards to Rio3224-D.  I'm assuming that in order to get all channels to show up, you need two Dante cards.

Experiences please.
Logged

ProSoundWeb Community

Re: Yamaha and a Digital Snake.....
« Reply #23 on: November 03, 2012, 06:55:25 am »


Pages: 1 2 3 [All]   Go Up
 



Page created in 0.112 seconds with 22 queries.