ProSoundWeb Community

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

Pages: [1]   Go Down

Author Topic: Crown XTI 4002 "opening usb error"  (Read 1872 times)

Ron Steigmajer

  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 132
Crown XTI 4002 "opening usb error"
« on: February 04, 2013, 02:55:05 am »

Hi guys,

Thought this was the best place to post. I am coming up blank everywhere.

What I have:
Crown XTI 2000 running Yamaha S215Vs
Crown XTI 4002 supposed to run JBL MRX518s
NI Kontrol 1 running through a laptop using Band Manager (XTI 2000 picks up fine but XTI 4002 doesn't).

When I first opened Band Manager with my new XTI 4002 amp I got the error "Missing DLL files", so I checked Harman Pro for the dll files like it says. I can't find the files anywhere and found Band Manager 2 is required for the new XTI series 2. So I uninstall Band Manager and install Band Manager 2.. now BM2 doesn't detect either amps and I get the "Error Opening USB" message.

I've read on Crown/Hiqnet forums that in late 2011/early 2012 there were issues but are meant to be fixed. So I uninstalled BM2 and downloaded System Architect instead and I still get "Error Opening USB"

I have installed Windows .NET framework 3.5 as required and my laptop is a HP DV7 i7 with Windows 7 and latest upgrades.

Does anyone have any recommendations? the store I bought it from says to contact Crown directly but they are based in America & I'm in Australia.
« Last Edit: February 04, 2013, 03:09:50 am by Ron Steigmajer »
Logged

Kevin gring

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 10
  • Crown Support
Re: Crown XTI 4002 "opening usb error"
« Reply #1 on: February 04, 2013, 08:46:23 am »

Ron,
I have seen Windows scramble the USB driver for the Human interface device. The XTi shows up in Windows device manager as"HID-compliant device". If you uninstall this driver then reconnect the amplifier with System Architect on, Windows will reload the driver.



Hi guys,

Thought this was the best place to post. I am coming up blank everywhere.

What I have:
Crown XTI 2000 running Yamaha S215Vs
Crown XTI 4002 supposed to run JBL MRX518s
NI Kontrol 1 running through a laptop using Band Manager (XTI 2000 picks up fine but XTI 4002 doesn't).

When I first opened Band Manager with my new XTI 4002 amp I got the error "Missing DLL files", so I checked Harman Pro for the dll files like it says. I can't find the files anywhere and found Band Manager 2 is required for the new XTI series 2. So I uninstall Band Manager and install Band Manager 2.. now BM2 doesn't detect either amps and I get the "Error Opening USB" message.

I've read on Crown/Hiqnet forums that in late 2011/early 2012 there were issues but are meant to be fixed. So I uninstalled BM2 and downloaded System Architect instead and I still get "Error Opening USB"

I have installed Windows .NET framework 3.5 as required and my laptop is a HP DV7 i7 with Windows 7 and latest upgrades.

Does anyone have any recommendations? the store I bought it from says to contact Crown directly but they are based in America & I'm in Australia.
Logged
Kevin Gring
Field Support
Crown international

Ron Steigmajer

  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 132
Re: Crown XTI 4002 "opening usb error"
« Reply #2 on: February 04, 2013, 08:12:38 pm »

Ron,
I have seen Windows scramble the USB driver for the Human interface device. The XTi shows up in Windows device manager as"HID-compliant device". If you uninstall this driver then reconnect the amplifier with System Architect on, Windows will reload the driver.

Hi Kevin,

Thank you. I will check this as soon as I get home from work. Looking forward to testing out the new Series 2!
Logged

Ron Steigmajer

  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 132
Re: Crown XTI 4002 "opening usb error"
« Reply #3 on: February 05, 2013, 08:12:17 pm »

Hi Kevin,

Thank you. I will check this as soon as I get home from work. Looking forward to testing out the new Series 2!

Unfortunately not. I've uninstalled the HID-compliant device several times and still no go. I'll take a screenshot of the message that comes up.

When I connect the amp via USB to laptop Windows tells me its not recognized it.

Can I do a firmware update for the XTI 4002 without System Architect? I think I've downgraded it by accident using a older XTI version and using the CLoader program I found on this website. But the amp didn't get recognized before the downgrade.
Logged

Tim McCulloch

  • SR Forums
  • Hero Member
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 12678
  • Wichita, Kansas USA
Re: Crown XTI 4002 "opening usb error"
« Reply #4 on: February 05, 2013, 10:30:16 pm »

Unfortunately not. I've uninstalled the HID-compliant device several times and still no go. I'll take a screenshot of the message that comes up.

When I connect the amp via USB to laptop Windows tells me its not recognized it.

Can I do a firmware update for the XTI 4002 without System Architect? I think I've downgraded it by accident using a older XTI version and using the CLoader program I found on this website. But the amp didn't get recognized before the downgrade.

No.  You must use either Band Manager 2 or System Architect.

Call Crown and ask for Kevin Gring.  If you get sent to voice mail call back and have him paged.
Logged
Chewing through your wimpy dreams
They eat without a sound,
Digesting England by the pound.

Kevin gring

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 10
  • Crown Support
Re: Crown XTI 4002 "opening usb error"
« Reply #5 on: February 06, 2013, 12:17:42 pm »

Tim,
'careful. Paging is not the answer. I will not hang up on a customer for a page :)



No.  You must use either Band Manager 2 or System Architect.

Call Crown and ask for Kevin Gring.  If you get sent to voice mail call back and have him paged.
Logged
Kevin Gring
Field Support
Crown international

Tim McCulloch

  • SR Forums
  • Hero Member
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 12678
  • Wichita, Kansas USA
Re: Crown XTI 4002 "opening usb error"
« Reply #6 on: February 06, 2013, 03:52:06 pm »

Tim,
'careful. Paging is not the answer. I will not hang up on a customer for a page :)

Sorry Kevin.... was suggesting that I have the best luck holding for you.  Something about Crown's VM systems sends messages into outer space, I think.
Logged
Chewing through your wimpy dreams
They eat without a sound,
Digesting England by the pound.

Ron Steigmajer

  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 132
Re: Crown XTI 4002 "opening usb error"
« Reply #7 on: February 06, 2013, 10:13:37 pm »

No.  You must use either Band Manager 2 or System Architect.

Call Crown and ask for Kevin Gring.  If you get sent to voice mail call back and have him paged.

Hi Tim,

Thanks for your help. I had tried it with Band Manager 1, Band Manager 2 and System Architect. All wouldn't work.

I have now found the issue.

It's a Windows 7 issue. After several hours of not getting it to work with the latest firmware on the amps, latest software for HiQNet and latest updates for Windows 7 and changing USB ports and USB cables. I finally decided to hook it up to a PC at home and installed System Architect and as soon as I connected the USB the drivers installed successfully and bingo found both amps.

Once I did the tunings and saved onto the amp I disconnected the amps and hooked them back up to the speakers with the laptop and no surprise but System Architect wouldn't detect the amps. So whenever I need to change the DSP on the amps I need to hook it up to my PC.

Hope this helps future Crown guys. By the way I love these amps! Just wish HiQNet would sort the Windows 7 issue out.   
Logged

Tom Burgess

  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 146
Re: Crown XTI 4002 "opening usb error"
« Reply #8 on: February 07, 2013, 12:14:11 pm »

I'm interested to hear a little more about this.  What OS do you have on each computer?  Obviously Windows 7 on your laptop...  32 bit?  64 bit?  what about your PC, how is it set up?
Logged
If the band sounds great, it's because the band IS great, if the band sound like crap, it's the soundman's fault.

Opinions expressed by me on this forum are my own and not necessarily that of the company for which I work.

http://www.gilliammusic.com - Full line retailer featuring musical instruments, sound systems, and print music.  Items range from Hohner kazoos to Steinway pianos.  (How's that for a selection? :) )
Pages: [1]   Go Up
 


Page created in 0.11 seconds with 22 queries.