ProSoundWeb Community

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

Pages: [1]   Go Down

Author Topic: Dante Virtual Soundcard Subnet Issue  (Read 367 times)

Patrick Ozimek

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 4
Dante Virtual Soundcard Subnet Issue
« on: March 20, 2017, 11:25:46 am »

I'm having a strange issue with Dante Virtual Soundcard (DVS) that I can't seem to figure out.  The quick summary is that Dante seems to be complaining about a non-Dante interface being in the same subnet as the other Dante interfaces, although based on my knowledge of how subnets work, this does not appear to be the case.

The Setup:
(1) iLive iDR-32 with a Dante Card
(2) Windows 7 PCs each with two wired network interfaces
     --Built-in NIC connected to Dante Network using DVS
     --USB to Ethernet converter for Church data network
(1) D-Link 5-Port EasySmart Gigabit Ethernet Switch (DGS-1100-05) for Dante Network only

The first PC is used to drive the projectors for lyric projection, videos, etc.  It is connected to the church data network to transfer presentation files, and it is connected to Dante to transport audio to the soundboard for when we play videos.  This computer seems to run fine.

The second computer is for audio recording the services.  It gets an audio feed from the iLive over dante.  It is also connected to the Church data network so that I can fire off a script to automatically copy the recordings to a server on the network.

The problem is with the PC used for audio recording.  If it is only connected to the Dante network, everything works fine.  But when it is connected to both the Dante and data networks, no audio flows to that computer over Dante.  When I open Dante Controller, I get an error saying:

"Invalid Address Configuration.  A local non dante interface has an ip address in same subnet as a dante interface."

This is odd, because it appears that the Dante, and non-Dante interfaces on that computer are indeed on different subnets.  Below are their IP Addresses and subnet masks.  I have also attached a screenshot of the Network Connection Details of both interfaces.

Dante Interface:
IPv4 Address: 169.254.16.58
IPv4 Subnet Mask: 255.255.0.0

Non-Dante Interface:
IPv4 Address: 192.168.10.57
IPv4 Subnet Mask: 255.255.255.0

The other computer similarly has its Dante interface in the 169.254.x.x subnet, and the non-dante interface in the 192.168.10.x subnet.  The iLive Dante card is also in the 169.254.x.x subnet.  The dante network is physically isolated with its own gigabit switch.

When I unplug the Non-Dante network cable from the audio recording pc, dante audio immediately begins to flow to that computer.

Since it seems like they are already in different subnets, I'm not sure what more I can do.  I'd like to retain both network interfaces on the computer if possible, since I've already got everything running over Dante, and transferring the recordings over the network is really convenient.

I'm totally stumped.  Any advice?  Do I just not understand how subnets work?

Hopefully that explanation made sense.  Let me know if more information would be helpful.
Logged

Jean-Pierre Coetzee

  • Classic LAB
  • Sr. Member
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 357
  • Gauteng, South Africa
Re: Dante Virtual Soundcard Subnet Issue
« Reply #1 on: March 20, 2017, 04:54:20 pm »

You need to assign static ip addresses on your dante network and use the 255.255.255.0 subnet mask. Google for a primer on ip networking. You cannot let windows auto-configure stuff, it is terrible at that.

Look at this link for some more information on how to setup a network for dante or any audio network for that matter. You would likely not have needed to purchase the additional usb network adapters as well although there is nothing wrong with that and I would have gone the same route.

Right now you have two networks, one is assigned DHCP from your churches media network router.

The other is your dante network(that is hopefully going through a switch between your recording pc and your dante card on the desk) but you have no DHCP server setup for it and therefore you are relying on windows to act as a DHCP server which I can tell you it is terrible at.

Try this, set your ip addresses on your Dante network as Bob did in the post linked above and all should work perfectly. Ignore the section going to the router in his post since you have two separate networks running, you might need to do some network card priority settings in windows if you are struggling to access your network shares on the media network and you can google how to do that or you can ask someone in your church who has an IT background to come and help you out.
Logged
Audio Technician
Word & Life Church

"If you want "loud", then run a piece of sheet metal through a table saw------

If you want "watts"-then plug in a toaster"
- Ivan Beaver

Scott Helmke

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 877
Re: Dante Virtual Soundcard Subnet Issue
« Reply #2 on: March 21, 2017, 10:46:49 am »

Is it possible you've got some kind of network loop between the two PCs?  Both are connected to the same two networks.
Logged
Pages: [1]   Go Up
 


Page created in 0.098 seconds with 20 queries.